Lammerink Installatiegroep Set-Up ’65

Kater in De Schalm

maandag 13 januari 2020

Het eerste damesteam van Springendal Set-Up ’65 ging in de eigen sporthal kansloos ten onder tegen Regio Zwolle Volleybal. Het werd 0-3 voor de gasten, die de gehele wedstrijd vol gas konden geven en met goed volleybal en een geringe foutenlast drie belangrijke punten meenamen naar Zwolle.

De tegenstelling tussen beide teams bleek in deze match schrijnend. Springendal Set-Up ’65 kwam eigenlijk geen moment in het ritme. Of het te maken had met spanning om een goed resultaat neer te zetten zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Ondanks de inbreng van Loes Hollink was het spel aan Set-Up kant veel te wisselvallig. Serverend legde men te weinig druk op de passlijn van Zwolle, waardoor deze ploeg aanvallend bijna alles uit haar mogelijkheden kon halen. Blokkerend kreeg Set-Up ‘65 geen vat op het gevarieerde aanvalsspel en aanvallend  kon de thuisploeg te weinig een vuist maken. Natuurlijk waren er de succesjes, maar structureel brachten de Ootmarsumse meiden te weinig om aanspraak te kunnen maken op setwinst en laat staan de overwinning.

In de goed gevulde sporthal de Schalm begon de thuisploeg met veel elan aan de wedstrijd. Met Pien Vos in de basis gaven de meiden direct een signaal af. Het team van Tom Engbers kwam echter niet los van de tegenstander, die in de middenfase brutaalweg en zeker verdiend het initiatief nam. Zwolle scoorde, terwijl Set-Up ’65 forceerde en dat moet je dus net niet doen in een dergelijke cruciale wedstrijd, waarin een plek in de Play Offs op het spel staat. Springendal Set-Up ’65 liep achter de feiten aan en wist dit nier meer om te draaien in deze eerste set. De aanmoedigingen rolden nog van de tribunes, maar ook dat mocht niet baten en dus liep Set-Up ’65 tegen een 20-25 setnederlaag aan. In de tweede set veranderde er niet veel aan het spelbeeld. Springendal Set-Up ’65 bleef achter de feiten aanlopen. Een achterstand werd weer ongedaan gemaakt, maar even zo makkelijk nam Zwolle weer een ruime voorsprong. Het liep niet en wat de coach ook probeerde, Tom Engbers kreeg zijn team niet aan het draaien. Net zo min als Springendal Set-Up ’65 vat kreeg op het spel van Zwolle. Met 17-25 was dan ook de tweede set duidelijk voor Zwolle.

In de derde set liep het Ootmarsumse team opnieuw al tegen een 7-1 achterstand aan. Toch kwam de thuisploeg op gelijke hoogte, maar daarna gaf men het net zo makkelijk weer uit handen. Het is niet te verklaren, maar het zal ongetwijfeld met druk te maken hebben. Met opnieuw 20-25 was er de derde setwinst voor Zwolle en stond Springendal Set-Up ’65 met lege handen.

Dat leverde bij de selectie en de staf en ook het thuispubliek een kater op. Aan de andere kant moet je een kater wegspoelen en dat kan alleen maar door punten te pakken. Zaterdag wacht Sneek en ook dit duel is cruciaal om aanspraak te maken op de beste zes van de eredivisie en daarmee de Play offs in het zicht te houden. Het ligt bij de meiden absoluut niet aan de instelling of aan hun trainingsintensiteit. Er wordt keihard getraind en de meiden weten wat ze kunnen, maar deze jonge selectie moet dat ook tot uiting laten komen in de wedstrijden waar het op aan komt. Dat is de uitdaging voor dit team voor de komende wedstrijden waar het op aan komt. Vrijuit volleyballen is dan een vereiste en dat zat er tegen Zwolle niet in. De ballast om te willen presteren moet van die schouder af, want dit team hoeft nergens bang voor te zijn en dus is vertrouwen in jezelf en in je team van groot belang in deze beslissende fase.