Fyon en Springendal Set-Up ’65 een goede combinatie
20-02-20Fysiotherapie Ootmarsum en in een later stadium Fysiotherapie Oost Nederland (Fyon) en Springendal Set-Up ’65 vormen al vele jaren een prima combinatie. Fyon is een wat onbekendere naam, maar dat heeft alles te maken met de overname van de fysiopraktijk van Ans de Visscher. Zij nam als eigenaresse van Fysio Ootmarsum vorig jaar afscheid, maar zorgde er wel voor dat haar praktijk in goede handen bleef en dat haar collega’s een toekomst kregen onder de paraplu van Fyon. Voor Springendal Set-Up ’65 is deze overname geruisloos verlopen. De bekende namen van Renée van Helden en Rik Lammerink blijven als (sport)fysiotherapeut verbonden aan de volleybalclub. Renée werkt inmiddels 3 1/2 jaar in Ootmarsum en Rick 11 ½ jaar en hij is tevens locatiemanager van Fyon Ootmarsum. “Ons doel is om sportfysio op de kaart te zetten en dan moet je natuurlijk bij de sportverenigingen zijn. Niet alleen bij de eerste teams trouwens, want we zijn breed inzetbaar binnen de gehele sportclub. Loop je vaker rond binnen de vereniging, dan zorgt dat toch voor een sneeuwbaleffect, want je wordt herkend. Het levert ook binnen andere teams afspraken op, omdat ze je gezicht kennen, je vertrouwen en op deze wijze zijn de lijnen gewoon kort tussen de sporters en wij als fysiotherapeuten,” vertelt Rik Lammerink.
De basis wordt gelegd aan het begin van het seizoen Het belangrijkst werk van de fysiotherapeuten, maar ook van krachttrainer Dene Guillot, is nog voor het seizoen begint. “De meiden uit de selectie van dames 1 komen terug van hun vakanties en dan nemen we de 0-metingen af om te kijken hoe ze er fysiek voor staan en tevens pakken we het sportmedische stuk. Dat houdt sprongtesten in, maar ook reactiesnelheid en uithoudingsvermogen. Die waardes worden genoteerd en vormen het ijkpunt, de referenties, om te zien of ze progressie hebben geboekt. Verder werken we preventief en proberen in beeld te brengen waar blessures het eerste kunnen ontstaan. Dat is bij iedereen weer anders, want ieder lichaam heeft zijn eigen ‘zwakke’ schakel. Als fysio – en krachttrainers hebben we onderling veel overleg en dat allemaal in samenspraak met de trainersstaf. Dat is ook het mooie van ons werk dat we op deze wijze de lijnen kort houden,” benadrukt Renée van Helden het belang van een goed overleg. “De screening is een belangrijk onderdeel en daar zijn we per volleybalster zo’n drie kwartier mee bezig. Van de speelsters moeten we natuurlijk weten of ze een brace dragen, zooltjes in de schoenen hebben of welke blessures ze (ooit) hebben gehad. Na pakweg drie maanden vinden dan de hertesten plaats. Deze zijn heel individueel gericht, want een libero moet logischerwijze beschikken over andere eigenschappen dan een hoofdblokkeerder of een spelverdeler. Bij een libero hanteer je wendbaarheidstesten, terwijl een hoofdblokkeerder getest wordt op sprongkracht net als een aanvaller, terwijl je bij een spelverdeler kijkt naar de combinatie van sprongkracht en wendbaarheid. Aan de hand van de testen worden er individuele schema’s gemaakt, waarbij we de testen in perspectief zien. Door gerichte krachttraining en fysiotherapie kunnen we die meiden beter en krachtiger maken. En ontstaan er toch blessures dan zijn de lijnen naar orthopeden en sportartsen via Fyon heel kort. Verder hebben we ontzettend veel plezier met de meiden van dames 1 en natuurlijk pakken we onze verantwoordelijkheid om ze zo fit mogelijk te houden en sluiten dat steeds kort met de trainers. Zeker in deze eindfase van de competitie. De spanning neemt toe en dus ook de pijntjes. We zijn vaak vertrouwenspersonen en dat is echt belangrijk om dat nooit te beschamen. We lopen met de regelmaat van de klok in de sporthal. Tijdens trainingen en bij thuiswedstrijden. Met uitwedstrijden gaan we niet meer mee, maar eventueel behandelen we de meiden, voordat ze vertrekken. Daarnaast weten de selectiespeelsters dat ze met ons een afspraak kunnen maken in de praktijk als dat nodig is. Wat dat betreft zijn er prima afspraken gemaakt met de volleybalclub en snijdt het mes aan twee kanten,” vertellen Renée en Rik hoe ze te werk gaan.
Veel meer mogelijkheden met FYON Na de overname door FYON ervaren de fysiotherapeuten dat er meer mogelijkheden zijn. “Dat is logisch en geen enkele verwijt naar Ans de Visscher. Onder FYON vallen meerdere vestigingen en in goed overleg kun je apparatuur uitwisselen, die belangrijk is om goede testen af te nemen. We hebben nu meer faciliteiten en kunnen daardoor professioneler werken. Onze organisatie richt zich op het sportmedische, maar zeker ook op het maatschappelijke gebeuren. Ze willen de mensen meer in beweging zien te krijgen door middel van projecten. FYON stuurt dan echt aan op de breedtesport. Het betekent ook dat we ons blijven innoveren, ontwikkelen en dat naar buiten uitdragen. Mensen kunnen zich altijd melden als ze met vragen zitten of informatie nodig hebben. We adviseren iedereen graag over de mogelijkheden om te bewegen, blessurepreventie en de verdere mogelijkheden, die we als FYON hebben. We willen graag clinics houden met bijvoorbeeld trainers van sportclubs. Dat mag best structureler, want in goed overleg is het mogelijk om bepaalde blessures te voorkomen. Een gezond, goed getraind lichaam is van wezenlijk belang om op welk niveau dan ook een prestatie te leveren. We werken hier met ontzettend veel plezier en hebben er echt lol in. En dan maakt het niet uit of je er wat meer uren insteekt, dan je eigenlijk zou moeten. We zijn er om te helpen en dat willen we graag uitstralen,” geven Renée en Rik hun ambitie weer. De samenwerking tussen FYON en Springendal Set-Up ’65 is een goede mix en dat wil men graag in de toekomst voor elkaar blijven zijn. Daar hoeft niemand aan te twijfelen.