Lammerink Installatiegroep Set-Up ’65

Een drie-eenheid leidt het eerste damesteam van Lammerink Installatiegroep Set-Up ‘65

vrijdag 30 december 2022

Het kan soms heel raar lopen in het leven. Dat kan zeker gezegd worden van de trainers, die dit seizoen voor de groep staan bij het eerste damesteam van Lammerink Installatiegroep Set-Up ‘65. Ineens was er die drie-eenheid als trainersstaf: Marcel Veneklaas, Kitty Sanders en Jordy Klein Schaarsberg. Geen van drieën had ooit kunnen bedenken dat ze samen dames 1 van de Ootmarsumse volleybalclub gingen trainen. De realiteit is dat ze nu een drie-eenheid vormen en samen met manager Marlies Eertman het team begeleiden in de Topdivisie. Tijd voor een nadere kennismaking op de helft van het seizoen. 

Marcel Veneklaas kreeg vlak voor de vakantie een telefoontje van Jantine Nollen. Bij de naam Set-Up ’65 begon het bij de 47-jarige Veneklaas meteen al te kriebelen. “Ik heb er met mijn vorige clubs vaak tegen gespeeld. De sfeer binnen de club en het enthousiaste publiek viel me toen al op. Jantine vertelde op enthousiaste wijze over de club en over dames 1. Een gezellig en leergierig team. Dat gaf voor mij de doorslag,” blikt Veneklaas terug. Zelf is hij ook een volleyballer in hart en nieren, maar nog meer een volleybaltrainer. “Als volleyballer coachte ik mijn teamgenoten al. Ik was, denk, ik een jaar of 15-16 toen ik voor een groep stond om ze te trainen en te coachen. Vanaf die tijd heb ik zelf niet of nauwelijks meer in competitieverband gevolleybald. Ik wilde wel sportief iets doen en heb me daarom gericht op triatlons. Dat paste wel bij me, hard trainen en geen gezeik, want ik kon een ander niet op de kop geven,” lacht de trainer, die het echt naar zijn zin heeft binnen de Ootmarsumse volleybalclub.

Net iets eerder dan Marcel Veneklaas was Kitty Sanders al benoemd als assistent-trainer. In eerste instantie als assistent van Tjarko Muis, maar die vertrok en nu is ze dus de rechterhand van Marcel Veneklaas. Kitty doorliep destijds de jeugdopleiding binnen Set-Up ’65 en was een echt talent. Ze verruilde haar club voor Pollux dat toen in de eredivisie speelde en het landskampioenschap behaalde. “Ik heb maar heel even na moeten denken of ik deze functie van volleybaltrainer ambieerde,” vertelt de nu 42-jarige Kitty Sanders, “Ik realiseerde me echter dat deze vraag op het juiste moment kwam. Een jaar eerder, bij wijze van spreken, was ik in mijn hoofd nog teveel volleybalster. Ik heb ja gezegd en op het moment dat ik de Schalm binnenliep, voelde het als thuiskomen. Het voordeel is natuurlijk dat ik hier gevolleybald heb en veel mensen ken. Eén training neem ik voor mijn rekening en het bevalt me echt goed om deze enthousiaste groep onder mijn hoede te hebben. De samenwerking met Marcel is prima. Hij geeft me de ruimte en dan functioneer ik het beste.” 

Dit seizoen is krachttrainer Jordy Klein Schaarsberg toegetreden tot de staf rond dames 1. In het vorige seizoen was hij al benaderd door Sven Vos. “Een volleybalachtergrond heb ik niet, maar als krachttrainer wel ervaring bij een rugbyclub. In eerste instantie heb ik me verdiept in het volleybal en wat deze sport vraagt van het lichaam. Bij Kamplacon op de Mors hebben we een mooi krachthonk met verschillende materialen. We kunnen daar de gehele selectie aan het werk zetten. Het is mooi om te ervaren, dat de speelsters met eredivisie-ervaring heel duidelijk verbetering zien bij hun teamgenoten, die niet op het hoogste niveau hebben gespeeld en voor het eerst dus krachttraining krijgen. Ik merk dat de meiden en plezier hebben, maar ook heel serieus bezig zijn om meer spierkracht te krijgen zonder dat het ten koste van de souplesse gaat,” aldus Jordy Klein Schaarsberg. 

De eerste helft van het seizoen zit er op en dames 1 van Set-Up ’65 is terug te vinden op de zesde plaats. “Dat is ook zo’n beetje onze doelstelling om bij de eerste zes te eindigen. We spelen nog te wisselvallig om de tegenstanders onze wil op te leggen. Toch zien we echt vooruitgang in het spel. Op de trainingen proberen we natuurlijk allerlei combinaties er in te slijpen en dan is het mooi om dit in de wedstrijden terug te zien. Het is een team met zelfstandige meiden, die zelf aangeven waar ze zich in willen verbeteren en waar het fout ging tijdens de wedstrijden. Ze zijn echt leergierig en pakken het heel serieus op. De meiden komen ook bij ons als er wat is. Het is heel prettig om met deze groep te werken. Tevens is ons streven om dames 1 ook echt onderdeel van de club te laten zijn. Prachtig was het dan ook dat we bij een thuiswedstrijd heel veel CMV-jeugd hebben gehad. Dat gaan we in de tweede helft van het seizoen vast nog een keer weer doen. Daarnaast hopen we onze supporters mooi volleybal te laten zien om nog een paar plekken op de ranglijst te kunnen stijgen,” besluit het enthousiaste drietal.