Lammerink Installatiegroep Set-Up ’65

Verslag: Veracles - Dames 1

dinsdag 18 oktober 2022

Het eerste damesteam wist afgelopen zaterdag de eerste uitoverwinning te behalen. Met een echte teamprestatie werd het nog ongeslagen Veracles uit Groningen met 3-1 verslagen. De eerste twee sets verliepen op een hele spannende wijze. In de tweede set rechtten de Ootmarsumse dames de rug door een hele grote achterstand ongedaan te maken. Dat was voor de Set-Up meiden het teken dat een overwinning er in zat. Die kwam er dan ook. Speelster Martine Stevelink zorgde voor het onderstaande verslag.

Afgelopen zaterdag zijn wij afgereisd naar Groningen voor de wedstrijd tegen de koploper van dat moment: Veracles dames 1. In de voorbereiding op de competitie hebben we al eens tegen dit team gespeeld. Die oefenpot resulteerde in een ruime overwinning voor de meiden uit Groningen, maar zoals iedereen weet: dat zegt natuurlijk niks. Echter, Veracles speelde in de eerste drie wedstrijden knap 9 punten bij elkaar. Wij, daarentegen, hadden in 4 wedstrijden slechts 3 punten bij elkaar gesprokkeld. Tel daar nog eens bij op dat we bij Veracles thuis in de groene hel vol met luidruchtige, trommelende en toeterende studenten deze wedstrijd moesten gaan spelen. Kortom: natuurlijk wilden we winnen, maar wat er te halen viel, wisten we niet precies. We gingen de wedstrijd vooral in om ons eigen spel weer terug te vinden, lekker met vertrouwen in het veld te staan, meer servedruk te leveren en gewoon weer lekker te spelen samen.

In de eerste set ging het vrij gelijk op. Van 5 – 5 werd het 11 – 11, waarna onze tegenstander bij 17 – 15 een gaatje probeerde te slaan. O ja, Daniek Lentfert blokkeerde ergens tussendoor de bal nog zo hard op de grond dat we even bang waren of de scheids dat wel had gezien dat ‘ie aan de kant van de tegenstander viel. (Had ze wel, de scheidsrechters floten erg goed!) Onze pass lag hartstikke goed en er bleef verder ook genoeg vertrouwen in het veld, waardoor we de kleine achterstand om konden draaien en bij 19 – 21 zelf de voorsprong te pakken hadden. Op 20 – 24 in ons voordeel dachten we de set binnen te hebben, maar een uit geslagen aanval werd in het voordeel van Veracles als touché beoordeeld. Gelukkig hadden we nog een aantal setpoints te spelen en konden we op 23 – 24 de setwinst bijschrijven. De eerste set was voor ons!

En waar wij dachten lekker vrolijk verder te spelen in set 2 dachten de speelsters van Veracles daar wat anders over. We kregen kanonnen van services om onze oren en binnen de kortste keren keken we tegen een 10 – 01 achterstand aan. Toch bleef iedereen in het veld vrij kalm. Eindelijk een foute serve maakte van de stand 10 – 02 en gaf ons de gelegenheid weer ons eigen spel op te gaan bouwen. Althans, dat zou je denken. Helaas werd 12 – 04 een 16 – 06 achterstand en menigeen zal de set in gedachten al aan Veracles hebben gegeven. Maar waar wij in een eerdere wedstrijd al zo’n enorm verschil weer ongedaan konden maken, begonnen we daar nu onder leiding van de serve van Pien Vos ook weer aan. De passers van Veracles hadden flinke moeite met haar serve en iedereen was superscherp op de ballen die terugkwamen. Aces, foute aanvallen van onze tegenstander, blokpunten, verdedigende acties aan onze kant: alles kwam voorbij en alles resulteerde in een punt voor ons. De wanhoopskreet van een supporter van Veracles op de stand van 18 – 15 (‘Stop met serveren nu, foutserve!’) was dan ook veelzeggend, al zal hij het met een knipoog bedoeld hebben. Het deed Pien niks. Haar serve werd met moeite verwerkt, waarna Myrthe Kamphuis met een prachtig bekeken balletje in de rechtdoor scoorde. Veracles scoorde hun 19e punt pas toen wij er ook al 18 hadden. Een geweldige inhaalrace was het en als je dan in die groene hel speelt, kan het rumoer van het publiek zelfs wel in je voordeel gaan werken. Maar we waren er natuurlijk nog niet. Veracles sloeg een gaatje en maakte van de stand 21 – 18. Natuurlijk begreep iedereen, ook zij, dat het eerlijker zou zijn dat wij de set zouden winnen na zo’n comeback. Dus we maakten 21 – 21 gelijk en op 23 – 24 na een prachtig vrijgespeelde omloopbal van Noor Vos kon Daphne Giesselink de bal keihard binnen de lijnen slaan. Niemand wist hoe we dit hadden geflikt, maar dat we er als team hadden gestaan om die tweede set binnen te slepen was wel zeker!

Over set 3 valt niet zoveel te zeggen. We wisten niet wat die meiden van Veracles allemaal aan het doen waren, maar de services vlogen snoeihard ons veld in en soms ook direct weer eruit. We probeerden wel wat terug te doen, maar Veracles was de bovenliggende partij in die set. Ze wonnen set 3 dan ook verdiend met 25 – 13.

In set 4 deden wij wat Veracles ons had laten zien: we pakten een ruime voorsprong en waren eigenlijk niet meer van plan die uit handen te geven. Er werd ontzettend veel van de vloer gehaald in het achterveld, onze spellies konden lekker blijven variëren aan het net en het liep gewoon wel weer. Veracles kwam nog een beetje dichterbij, maar met 17 – 25 pakten wij ook deze set en wonnen daarmee de wedstrijd. Weer drie punten erbij voor ons, maar misschien nog wel een stuk belangrijker: dit was een echte teamprestatie! Volgende week zijn we vrij, maar die week erop reizen we weer af naar Groningen voor de beker. We spelen dan tegen VC Bolsward dames 1 en Donitas dames 1.